Activiteiten in 2016


De omslag van het boek door Oswaldo
Lem Pérez.  Het verbeeldt de afdruk van een
poema-poot en geeft elementen weer uit de
geschiedenis van de Poema-familie’.
21 december 2016

Lezing Ruud van Akkeren

Op uitnodiging van onze stichting hield de Nederlandse antropoloog Ruud van Akkeren een lezing over de eeuwenoude Maya-cultuur. In zijn lezing nam hij de toehoorders mee ‘In de sporen van de poema’, de titel van zijn nieuwe boek. Hierin schrijft hij over de geschiedenis van de Poema-familie, een oud adellijk en invloedrijk geslacht uit de plaats San Cristóbal.
Van Akkeren woont al lange tijd in Guatemala en verricht er onderzoek onder en samen met de Maya-bevolking. Ook geeft hij onderwijs aan Maya’s over hun eigen geschiedenis en wereldbeeld. Zijn werk heeft internationaal veel erkenning gekregen en hij wordt beschouwd als zeer deskundig op het gebied van Maya-spiritualiteit en Maya-bewustwording.
Van Akkeren is een meester in het ‘ontcijferen’ van de oude pictogrammen en geschriften van de Maya’s. Tijdens zijn boeiende lezing gaf hij tal van voorbeelden.

Ruud als bevlogen verteller














December 2016


Tentoonstelling van Maya weefkunst                            

Van 18 t/m 30 december organiseerden wij een tentoonstelling met unieke Maya weefkunst uit Guatemala. In ’t Weefhuis te Nuenen werd de verzameling getoond van Marianne van Blarcum uit Geldrop.
In de afgelopen 35 jaar heeft zij een prachtige collectie van oude Maya-kleding verzameld. De meeste kleding heeft Marianne bij de Maya’s zelf gekocht tijdens haar reizen in Guatemala. Ze raakte daar niet alleen onder de indruk van het lot en de roerige geschiedenis van de Maya’s, maar werd ook gefascineerd door de eeuwenoude weefkunst die daar van moeder op dochter wordt doorgegeven. Met behulp van een ‘heupweefgetouw’ beginnen jonge meisjes al met het weven van eenvoudige patronen. De volwassen vrouwen weven met specifieke kleuren en ingewikkelde patronenreeksen. Iedere streek in Guatemala kent zijn eigen kleuren en symbolen. De veelkleurige blouses worden ‘huipil’ genoemd. Dit is afgeleid van het Azteekse woord Huipili dat 'mijn bedekking' betekent.

Marianne van Blarcum presenteert
haar collectie Maya weefkunst.







De tentoonstelling bracht het mooie bedrag van € 872,45 op. Dit kwam geheel ten goede aan het onderwijsproject van Maya-vrouwen in Tucurú, dat door onze stichting wordt gesteund. Dit project stelt vrouwen in staat om onderwijs te volgen. De meeste vrouwen hebben nooit de gelegenheid gehad om naar school te gaan.



Activiteiten in 2015



November 2015

Begin november kregen we bezoek van Dora Mirón. Dora is coördinator van een aantal projecten in Tucurú. Ze is vooral heel betrokken bij de vrouwenprojecten (onderwijs en groentetuinen). Het onderwijsproject is een succes; steeds meer vrouwen nemen deel aan de programma’s en halen hun diploma van het basisonderwijs. Sommigen willen graag doorleren, een beroepsopleiding gaan volgen of zelfs gaan studeren aan de universiteit. Het project van de groentetuinen vindt steeds meer navolging in andere delen van het land. Groepen vrouwen wisselen ervaringen uit. Niet alleen op het gebied van het zaaien, telen en oogsten van groenten en fruit maar ook wordt gekeken naar mogelijkheden om deze producten op de markt te brengen. Meer informatie over deze projecten vindt u op de website onder projecten.

Situatie in Guatemala

Over de situatie in Guatemala was Dora niet erg optimistisch. De nieuwe president Morales is door de militairen naar voren geschoven om de partij van het leger te gaan ‘leiden’. In feite is hij een marionet van de militairen van wie er velen nauw betrokken waren bij de burgeroorlog die in de jaren ‘80 in Guatemala woedde en die aan meer dan 200.000 mensen het leven kostte. Volgens Dora zijn veel maatschappelijke organisaties en mensenrechtenorganisaties in Guatemala erg bezorgd over de toekomst en hebben er weinig vertrouwen in dat er veel ten goede zal veranderen.

Herinneringsboekje
Een lid van de Nuenense groep heeft een doorleefd schilderij gemaakt van haar eigen ervaringen bij het bezoek indertijd aan Guatemala. Met name de opgravingen van de massagraven van oorlogsslachtoffers hebben diepe indruk gemaakt. Het proces van dit schilderij heeft ze vastgelegd in een boekje met foto’s en gedichten. Hiervan is een Spaanse tekst gemaakt. Aan het eind van de bijeenkomst bood zij een ontroerde Dora dit boekje aan. Het was een mooie afsluiting van een inspirerende ontmoeting.



Overdracht boekje
 Als bewonderaar van Vincent van Gogh wilde Dora graag bij het protestantse kerkje op de foto.
Dit gebouw is door Van Gogh geschilderd.


26 juni 2015

Samen met fotografe Kim Menzo verzorgden we een les op basisschool De Nieuwe Linde in Nuenen. Kim vertelde over haar bezoek aan de school in Paijá, gemeente Tucurú. Ze liet foto’s zien van de school, de kinderen en de leerkrachten in Guatemala. De Nuenense kinderen vonden het leuk om op deze manier iets terug te horen uit Tucurú. Daarna lieten we een filmpje zien over Mayarituelen in Guatemala. De kinderen waren erg onder de indruk van de magie: het vuur, de kaarsen, de maïs en de wierook. De symboliek van de verschillende kleuren van de kaarsen vonden ze heel boeiend. Als afsluiting van de les deden we samen met de kinderen een Mayaritueel. De kinderen mochten de kaarsen aansteken en nog eens vertellen over de betekenis van de kleuren. Tot slot werden er nog een aantal tekeningen gemaakt waarin de kinderen mooi weergaven wat hen in het Mayaritueel had aangesproken.

school De Nieuwe Linde, Nuenen



Tekeningen van leerlingen van De Nieuwe Linde


Februari 2015

 
Kim Menzo in een schoolklas in Tucurú
In februari ging fotografe Kim Menzo op bezoek bij de basisschool in Paijá, gemeente Tucurú. Er waren al contacten tussen deze basisschool en de school De Nieuwe Linde in Nuenen. De Stichting Nuenen-Guatemala verzorgde voor Kim de contacten in Tucurú. Voor Kim was het niet de eerste keer dat ze in het buitenland kinderen fotografeerde. Ze maakte de afgelopen jaren honderden schoolkinderen blij met een portret. Met een lokale tolk bezoekt ze basisscholen en maakt ze foto´s die ze na afloop uitdeelt.

“Voor ons is het heel normaal om zes fotoboeken te hebben van onze eerste tien levensjaren, maar op andere plaatsen in de wereld kennen ze die luxe niet”, vertelt Kim over de gedachte achter haar fotoprojecten. “Het is een project voor het goede doel en voor mezelf: ik zie wat van het land dat ik bezoek. Het zijn reizen met diepgang. In Nederland zijn schoolfoto’s heel normaal maar in landen waar foto’s schaars zijn, zijn het cadeautjes. Met mijn fotoprojecten wil ik de kinderen een blijvende herinnering aan hun schooltijd geven.” Kim maakte foto’s van zo’n 150 kinderen. Over haar bezoek aan Tucurú vertelt ze: “De rit ernaartoe ging door het groenste groen dat ik ooit heb gezien. Het was een indrukwekkende ervaring: de stilte, vrouwen in traditionele kleding, de kinderen die spontaan op je af komen rennen. Ze vonden het hartstikke spannend om voor mij, een Westerse vrouw, op de foto te gaan. Het was erg leuk om te doen”.


Activiteiten in 2014



November/december 2014


Ieder jaar vindt in de Adventsperiode de Nationale Adventsactie plaats. In veel rooms-katholieke parochies worden dan acties gehouden ter ondersteuning van projecten in ontwikkelingslanden. In 2014 was het Guatemala-project van de Stichting Nuenen-Guatemala één van de 10 projecten waaruit kon worden gekozen. Het project wordt uitgevoerd in Tucurú en bestaat uit 3 delen, te weten:
  • steun aan het onderwijsproject voor Mayavrouwen.
  • steun aan de opzet en het onderhoud van de groentetuinen.
  • steun aan de vorming van gemeenschapsleiders.

In de periode van de Adventsactie heeft de Stichting Nuenen-Guatemala de volgende activiteiten uitgevoerd:

  • 30 november: meegewerkt aan een kerkdienst en een workshop in Doesburg.
  • 6 en 7 december: meegewerkt aan kerkdiensten in Raalte, Nederwetten en Gerwen.
  • 14 december: meegewerkt aan de kerkdienst in Nuenen.



workshop Doesburg Nuenen Raalte


Daarnaast heeft Ruud van Akkeren (deskundig op het gebied van Mayaspiritualiteit en Mayabewustwording) op 11 december een goedbezochte lezing verzorgd in Nuenen. Hij ging daarbij in op de cultuurhistorische facetten in de (huidige) Mayarituelen en op de rol die de Mayacultuur speelt in het zelfbewustzijn van de mensen. Wat kunnen wij van hen leren?


7 december 2014


De Stichting Nuenen-Guatemala was met een kraam aanwezig op de Kerstmarkt in Nuenen. We verkochten handwerk uit Guatemala, met name kerstspullen.










31 augustus 2014

In Nuenen werd een groots opgezette Verenigingenmarkt georganiseerd. Er waren bijna honderd deelnemende organisaties. Ook wij waren met een kraam aanwezig.




24 augustus 2014


Onze Stichting was aanwezig op de Goede doelen-markt bij kinderboerderij Weverkeshof in Nuenen. Voor de kinderen verzorgden we knutselactiviteiten met als thema Guatemala.



2 juli 2014


Feelgoodmarkt zorgcentrum Wissenhaege, Eindhoven.
Onze stichting was aanwezig met een informatiestand en verkoop van Guatemala handwerk.


13-19 april 2014

Samen Verder is een stichting voor ontwikkelingssamenwerking in de regio Eindhoven. Ieder jaar organiseert Samen Verder een inzameling ten behoeve van kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden. Samen Verder is een initiatief van de katholieke en protestantse kerken in de regio, van de landelijke organisaties Vastenactie/Cordaid, Kerk in Actie, Simavi en Hivos.

De werkgroepen van de Nuenen kerken, Missie Ontwikkeling en Vrede (MOV) en Zending Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking (ZWO), dienen al vele jaren een kleinschalig project in bij de stichting 'Samen Verder' in Eindhoven. Het project krijgt 50% van de collecteopbrengst in Nuenen. In 2014 werd het onderwijsproject aan Maya-vrouwen in Tucurú door 'Samen Verder' gesteund.

Na afloop van de actie kon het mooie bedrag van € 9.000 naar Guatemala worden overgemaakt. 'Samen Verder' gaf € 6.000; met andere acties haalden we nog eens € 3.000 op.


11 april 2014

De jaarlijkse solidariteitsmaaltijd in Nuenen stond deze keer in het teken van het onderwijsproject aan Mayavrouwen. Het betekent gezellig samen eten voor een goed doel. Er namen zo’n 160 mensen aan deel. Er werd gekookt met recepten uit Guatemala. Er was Latijns-Amerikaanse muziek door harpiste/zangeres Jopie Jonkers en er kon van alles gekocht worden voor het goede doel.
Speciaal voor de solidariteitsmaaltijd had de stichting Nuenen-Guatemala een filmpje over het project gemaakt.  
De maaltijd bracht het mooie bedrag van € 1.802,33 op.

Klik hier voor de recepten






Activiteiten in 2013



November 2013

Laptop voor Tucurú
Om de contacten met de zusterparochie San Michael in Tucurú makkelijker te maken heeft de Stichting Nuenen-Guatemala in november 2013 een laptop geschonken aan de parochie van Tucurú. Het geld hiervoor werd bijeen gebracht door collectes in de H. Clemenskerk te Nuenen.
De laptop wordt vooral gebruikt door de pastoraal werker Antonio, die behalve de Mayataal Q'ueqchi ook vloeiend Spaans spreekt. De laptop is van goede kwaliteit en kan worden meegenomen naar de bergdorpen van de parochie waar het dikwijls koud en vochtig is. Daar wordt hij gebruikt bij het vormingswerk in de Mayagemeenschappen.



22 september 2013

Aan het begin van de Vredesweek werd een grootse Wereldmarkt gehouden in Nuenen.
De Wereldmarkt biedt een podium aan Nuenenaren die actief betrokken zijn bij ontwikkelingsprojecten in de wereld. Meer dan dertig particuliere organisaties presenteerden hun project en informeerden over hun inzet in ontwikkelingslanden.
De Wereldmarkt heeft een niet-commercieel karakter en de gehele opbrengst is bestemd voor de zich presenterende projecten in ontwikkelingslanden.
De Stichting Nuenen-Guatemala stond met een kraam op de Wereldmarkt.





Juni 2013


Kinderen van basisschool De Nieuwe Linde in Nuenen maken fotoboek voor kinderen in Guatemala.
Geboeid zaten de kinderen van groep 6 van basisschool De Nieuwe Linde te luisteren naar het verhaal van een reis naar Guatemala. Een delegatie uit Nuenen bracht o.a. een bezoek aan de basisschool op de koffieplantage Paijá in Tucurú en deed daar verslag van. Door middel van een powerpoint presentatie met foto’s maakte groep 6 kennis met Guatemala. Een speciaal deel was gewijd aan de school van Paijá. De kinderen waren erg geïnteresseerd en stelden veel vragen.
Toen de delegatie uit Nuenen naar Guatemala vertrok hadden de kinderen van De Nieuwe Linde al tekeningen meegegeven. Die werden in Guatemala enthousiast ontvangen. En de delegatie kwam terug met een hele stapel tekeningen die de kinderen van Tucurú hadden gemaakt.



Groep 6 van basisschool De Nieuwe Linde in Nuenen met alle mooie tekeningen die ze maakten voor de kinderen in Tucurú. Twee bladzijden uit het fotoboek van groep 6 van basisschool De Nieuwe Linde, Nuenen.

Fotoboek en tekeningen
Onder leiding van een enthousiaste meester Humphrey ontstond het plan om een fotoboek te maken voor de kinderen van de school in Guatemala. Twee leerlingen gingen met een camera aan de slag. Ze fotografeerden hun klas tijdens de lessen en op het schoolplein. Het is een prachtig fotoboek geworden.
Ook hebben alle leerlingen een tekening gemaakt waarbij ze tekenden over zichzelf, hun belevingswereld en hun omgeving. Op de achterkant van de tekeningen heeft meester Humphrey in het Spaans geschreven wat ieder kind bij zijn of haar tekening vertelde. Alles bij elkaar geeft het een mooi beeld van de kinderen van groep 6 op De Nieuwe Linde.
De kinderen in Tucurú waren blij met het fotoboek en de tekeningen. Zij hebben ook foto’s teruggestuurd. Nu is het zaak om de uitwisseling tussen de beide scholen verder vorm te geven.  


11 maart 2013

De reisgroep hield een lezing met powerpoint-presentatie in Steijl, Limburg. De groep in Steijl die de lezing organiseerde, had zelf al jarenlange contacten met La Tinta. Dat ligt niet ver van Tucurú en de Nuenense delegatie had ook die plaats bezocht. De reisgroep presenteerde een reisverslag met powerpoint-presentatie.


26 februari 2013

Informatiebijeenkomst in de bibliotheek in Nuenen.
De Nuenense delegatie die een reis maakte naar Guatemala hield een lezing met powerpoint-presentatie. De nadruk lag vooral op de relaties met Tucurú en de projecten die de delegatie daar bezocht.



Activiteiten in 2012



December 2012

Kaartenactie voor de groep familieleden van verdwenen personen in Santa Lucía Cotzumalguapa.

 

Tijdens een viering in de H. Clemenskerk in Nuenen werden kaarten met daarop een foto van de kerk uitgedeeld aan de aanwezigen. Als blijk van solidariteit met de mensen die al zo lang roepen om gerechtigheid kon men achterop de kaart een korte tekst van medeleven zetten en die vervolgens ondertekenen. Bijna 200 kaarten werden uiteindelijk meegegeven met iemand die in januari een bezoek aan Guatemala bracht. Het is maar een eenvoudig teken van betrokkenheid, maar het geeft zoveel kracht aan mensen die zich dikwijls in de steek gelaten voelen, alleen met hun verdriet, naar wie niet wordt geluisterd. Te weten dat ergens, ver weg in de wereld, mensen aan je denken, is dan een grote troost.
De kaarten kregen een mooi plaatsje in veel huisjes van de families in Santa Lucía.


26 november 2012

Lezing Ruud van Akkeren in Nuenen


 
Ruud van Akkeren woont en werkt al jaren als cultureel antropoloog in Guatemala. Hij heeft een aantal jaren gewerkt in Tucurú. Het door hem uitgevoerde vormingsprogramma voor leden en leiders van de gemeenschappen draagt bij aan de versterking van de Maya-identiteit. Kennis van de eigen culturele identiteit geeft mensen vertrouwen en zelfbewustzijn. Dit is onontbeerlijk voor een goed functioneren in de gemeenschappen.
Vanaf de komst van de Spanjaarden in de 16de eeuw worden de Maya’s beschouwd als tweederangsburgers en raakten ze hun kennis en zelfbewustzijn kwijt. Ruud leert de Maya’s van nu hoe hun vroegere cultuur er uitzag en maakt de verbinding naar hun huidige gebruiken en rituelen. Ruud liet zijn cursisten in Tucurú die verhalen en ceremonies uitbeelden. Klik hier voor meer informatie.

Het verbaasde hem hoe sterk de huidige overleveringsverhalen en ceremonies aansluiten bij de oude geschriften en het Mayaboek Popol Vuh. Dit heilige boek is kort na de komst van de Spanjaarden geschreven. Daarin wordt onder meer verteld over de schepping van de mens uit maïs. De ceremonies zijn tegenwoordig vervlochten met de riten in de katholieke kerk van Guatemala. Dat is niet zo vreemd gezien het feit dat de riten rondom het belangrijkste voedsel van de Maya’s, de maïs en de ‘maïsboom’, te vergelijken zijn met die van het brood en het kruis in de katholieke eucharistieviering. Het voedsel wordt aan de goden geofferd; men vraagt om een nieuwe, goede oogst.
Een zeventigtal bezoekers hebben genoten van de mooie beelden en het welbespraakte en enthousiaste verhaal van Ruud van Akkeren.