4

Activiteiten in 2016


De omslag van het boek door Oswaldo
Lem Pérez.  Het verbeeldt de afdruk van een
poema-poot en geeft elementen weer uit de
geschiedenis van de Poema-familie.
21 december 2016

Lezing Ruud van Akkeren


Op uitnodiging van onze stichting hield de Nederlandse antropoloog Ruud van Akkeren een lezing over de eeuwenoude Maya-cultuur. In zijn lezing nam hij de toehoorders mee ‘In de sporen van de poema’, de titel van zijn nieuwe boek. Hierin schrijft hij over de geschiedenis van de Poema-familie, een oud adellijk en invloedrijk geslacht uit de plaats San Cristóbal.
Van Akkeren woont al lange tijd in Guatemala en verricht er onderzoek onder en samen met de Maya-bevolking. Ook geeft hij onderwijs aan Maya’s over hun eigen geschiedenis en wereldbeeld. Zijn werk heeft internationaal veel erkenning gekregen en hij wordt beschouwd als zeer deskundig op het gebied van Maya-spiritualiteit en Maya-bewustwording.
Van Akkeren is een meester in het ‘ontcijferen’ van de oude pictogrammen en geschriften van de Maya’s. Tijdens zijn boeiende lezing gaf hij tal van voorbeelden.

Ruud als bevlogen verteller


December 2016


Tentoonstelling van Maya weefkunst                            

Van 18 t/m 30 december organiseerden wij een tentoonstelling met unieke Maya weefkunst uit Guatemala. In ’t Weefhuis te Nuenen werd de verzameling getoond van Marianne van Blarcum uit Geldrop.
In de afgelopen 35 jaar heeft zij een prachtige collectie van oude Maya-kleding verzameld. De meeste kleding heeft Marianne bij de Maya’s zelf gekocht tijdens haar reizen in Guatemala. Ze raakte daar niet alleen onder de indruk van het lot en de roerige geschiedenis van de Maya’s, maar werd ook gefascineerd door de eeuwenoude weefkunst die daar van moeder op dochter wordt doorgegeven. Met behulp van een ‘heupweefgetouw’ beginnen jonge meisjes al met het weven van eenvoudige patronen. De volwassen vrouwen weven met specifieke kleuren en ingewikkelde patronenreeksen. Iedere streek in Guatemala kent zijn eigen kleuren en symbolen. De veelkleurige blouses worden ‘huipil’ genoemd. Dit is afgeleid van het Azteekse woord Huipili dat 'mijn bedekking' betekent.

Marianne van Blarcum presenteert
haar collectie Maya weefkunst.De tentoonstelling bracht het mooie bedrag van € 872,45 op. Dit kwam geheel ten goede aan het onderwijsproject van Maya-vrouwen in Tucurú, dat door onze stichting wordt gesteund. Dit project stelt vrouwen in staat om onderwijs te volgen. De meeste vrouwen hebben nooit de gelegenheid gehad om naar school te gaan.18 november

Filmvoorstelling Ixcanul
 


In het kader van fondswerving voor het onderwijsproject aan Maya-vrouwen in Tucurú organiseerden we een filmvoorstelling. Voor het jaar 2017 was nog geld nodig om de vrouwen opnieuw een jaar onderwijs te laten volgen.
We vertoonden de film Ixcanul van de regisseur Jayro Bustemente. Hij groeide op in de hooglanden van Guatemala en vergezelde zijn moeder op haar medische voorlichtingscampagnes op het platteland. Zo kent hij van dichtbij de gesloten Maya-gemeenschappen.
Ixcanul (‘vulkaan’ in Mayataal) is een indringende film over het leven van het 17-jarig Mayameisje María dat probeert haar leven in eigen hand te nemen. Dat heeft verstrekkende consequenties.
De film won op het filmfestival van Berlijn de Zilveren Beer voor innovatieve cinema.
De 2 voorstellingen werden goed bezocht. Na afloop was er een bedrag van € 313,87 beschikbaar voor het onderwijsproject.

Regisseur Jayro Bustemente met de twee hoofdrolspeelsters
María Telon en María Mercedes Coroy12 en 13 november

In de Nuenense kerken werd uitgebreid aandacht besteed aan Guatemala, en met name aan Tucurú. De Nuenense r.k. kerken hebben een uitwisselingsproject met de parochie in Tucurú. De viering werd opgeluisterd met marimbamuziek uit Guatemala en er werd een Mayaritueel uitgevoerd met kaarsen, bloemen en dennennaalden. De mensen kregen informatie over de situatie van Mayavrouwen in Tucurú en over het onderwijsproject. De opbrengst van de collectes was bestemd voor dit project. In totaal werd er € 591,93 opgehaald.

18 september 2016


Wereldmarkt Nuenen

Op zondagmiddag 18 september stonden wij met een kraam op de vierde editie van de Wereldmarkt in Nuenen. Deze markt biedt een podium aan Nuenenaren die actief betrokken zijn bij ontwikkelingsprojecten in de wereld. Ongeveer dertig particuliere organisaties presenteerden er hun project. Er was een gezellige, informele sfeer. De hele middag was er wereldmuziek te horen: er waren optredens van verschillende muziekgroepen, van koren, djembégroepen en dansgroepen. Er waren een modeshow en allerlei kinderactiviteiten. De vele bezoekers en deelnemende organisaties waren enthousiast over deze zeer geslaagde dag. We verkochten Guatemala-koffie en Guatemalteeks handwerk. Aan het eind van de dag kon er € 182,30 worden overgemaakt naar de rekening van de stichting.
 


Koffie uit Tucurú
27 april 2016

Oranjemarkt

De Stichting Nuenen-Guatemala stond met een kraam op de Oranjemarkt in Nuenen. Ondanks de regen werd de markt goed bezocht. Na afloop kon er € 165,00 worden overgemaakt op de bankrekening van de stichting.

22 maart

Eén van de vespervieringen in de H. Clemenskerk in Nuenen stond in het teken van de uitwisseling met de parochie in Tucurú. De vespervieringen vinden plaats in de vastentijd, van oudsher een tijd van inkeer, bezinning en gebed ter voorbereiding op Pasen. De vesperviering is een gebedsdienst in de vroege avond.
Er werd een korte film vertoond over de Goede Week zoals die in Tucurú wordt gevierd. Mario Coolen gaf hierop een toelichting en vertelde over de impact van deze periode op de Mayabevolking van Guatemala.

Vervolgens vertelde Hennie Walraven hoe zij werd geraakt door een bezoek aan een militair terrein waar men bezig was met het openleggen van massagraven.
“En toen stonden we daar ineens in die kuilen te kijken. Heel confronterend, terwijl je er tegelijkertijd niets mee kunt. Er gebeurde iets raars met mij: net of ik de stemmen van die monddood gemaakte mensen hoorde: wat ze nog hadden willen zeggen. Over het leven dat hun ontnomen was. Die moest ik een stem geven. Ik besloot dat vorm te geven in een schilderij”.

Hennie vertelde over de verschillende fasen die het schilderij heeft doorlopen. Ze is er een jaar mee bezig geweest. Op haar beurt wist Hennie mensen te raken en te ontroeren met haar persoonlijke verhaal. 


Een gedicht waarin Hennie haar ervaring beschrijft en  een detail uit het schilderij van Henniefebruari/maart

Guatemala op basisschool De Nieuwe Linde

De kinderen van basisschool De Nieuwe Linde in Nuenen maakten via het project ‘De Wijde Wereld’ kennis met andere landen. Iedere klas koos een land uit. Groep 6 koos voor Guatemala. Tijdens de lessen werd er aandacht besteed aan cultuur, taal, geografie, kleding, voeding, geschiedenis en natuur van het betreffende land. Onze Stichting Nuenen-Guatemala had hiervoor een werkmap gemaakt met opdrachten en een leidraad voor de leerkracht.
We hielden een powerpointpresentatie met algemene informatie over Guatemala en over onze contacten in Tucurú. We hebben verteld over het leven van kinderen in Guatemala en over de Maya’s. De kinderen luisterden geboeid en stelden volop vragen. We hebben samen het Mayaritueel met kaarsen gedaan. Dat vonden de kinderen erg mooi en waren er zelfs een beetje stil van.

Mayaritueel met kaarsen en mais in verschillende kleuren Alle informatie werd verwerkt in werkstukken

Een hoogtepunt was de knutselmiddag: Maya-armbandjes maken, onder begeleiding van iemand van onze Stichting.
Daarna gingen de kinderen zelf aan de slag om alle informatie te verwerken in werkstukken die op 9 maart gezamenlijk werden gepresenteerd.


Die avond was voor iedereen toegankelijk. Onze Stichting Nuenen-Guatemala stond er met een informatiekraam.
We kijken met veel plezier terug op deze activiteit, die van ons heel wat inzet vroeg, maar die het dubbel en dwars waard was.14 februari

De zondagviering in de H. Clemenskerk in Nuenen stond geheel in het teken van de parochieband met Tucurú. Er werd een Mayaviering gehouden met marimbamuziek, spaanstalige muziek, Mayateksten en een bijzonder kaarsenritueel. De kerk werd vesierd met prachtige Mayadoeken en kleding.
De Nuenense parochie steunt het project voor vrouwenonderwijs in Tucurú. Ook deze keer ging de collecte-opbrengst (€ 378,99) naar dit project.  
Na afloop konden de kerkgangers hun naam op een stuk papier zetten. Samen met een prachtige fotocollage van de viering werd deze groet naar Tucurú gestuurd.