Activiteiten in 20181 november 2018


Midden Amerika-debat


Alvaro Montenegro van de organisatie
Justicia Ya uit Guatemala
Enkele mensen van onze stichting bezochten het Midden-Amerika Debat op 1 november in Amsterdam. Dit was georganiseerd door CNV Internationaal, Free Press Unlimited, Hivos, Impunity Watch, het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD) en Vice Versa. 
Daar sprak ook Alvaro Montenegro, een jonge jurist uit Guatemala en medeoprichter van Justicia Ya (Gerechtigheid Nu), een brede beweging van jongeren in Guatemala tegen corruptie en straffeloosheid in Guatemala. Zijn organisatie zet zich samen met andere burgergroepen in voor een hervorming van de politiek in Guatemala.19 oktober 2018


Fototentoonstelling ‘Guatemala terug in beeld’


Piet den Blanken en Mario Coolen
Foto: Joyce van Belkom
Op 19 oktober bezocht een delegatie van onze stichting de fototentoonstelling ‘Guatemala terug in beeld’ in Breda. Fotograaf Piet den Blanken maakte indringende portretten van de familieleden van de slachtoffers in Santa Lucía. Ook fotografeerde hij bij de politiearchieven en bij massagraven waar familieleden wanhopig zoeken naar sporen van hun vermiste geliefden.
Deze foto’s hebben mede de basis gelegd voor de aanklacht die de families van Santa Lucía hebben ingediend tegen de Guatemalteekse staat bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten in Washington.
Piet den Blanken en Mario Coolen, die indertijd als pastoraal werker betrokken was bij het vormingswerk in Santa Lucía, vertelden over hun betrokkenheid bij de rechtszaak.


9 september 2018


MOV-viering in de Nuenense kerk
Tijdens de zondagviering in de r.k. kerk in Nuenen stond het werk van de MOV-groep centraal. Deze parochiegroep houdt zich bezig met ontwikkelingssamenwerking.
De werkgroep is ook verantwoordelijk voor de parochieband die de H.Kruisparochie in Nuenen heeft met de parochie  van de H. Miguel in Tucurú, Guatemala.
De Stichting Nuenen-Guatemala stond met een verkoopkraam in de kerk. De opbrengst was € 75,45.


22 augustus


Golfclub Nuenen


Op 22 augustus ontvingen we een symbolische cheque van € 1.100,00 van de Heren Senioren van de Golfclub in Nuenen. We kregen de gelegenheid om informatie te geven over onze Stichting en met name over het onderwijsproject voor jongeren. Het ging om steun aan 22 jongeren die in het laatste jaar van hun middelbaar onderwijs zaten. Mede dankzij dit mooie bedrag van de golfclub Nuenen konden deze jongeren de opleiding afmaken en hun diploma halen. Dit geeft hen meer kansen op betaald werk en dus inkomen voor de jongeren en hun families. Daarnaast geeft het sommige leerlingen de mogelijkheid om een vervolgstudie of beroepsopleiding te gaan volgen.


Eric Nagtegaal van de Golfclub Nuenen overhandigt de symbolische cheque van € 1.100,00 aan de Stichting Nuenen-Guatemala. Links op de foto Jan Cunnen die het project had voorgedragen bij de golfclub
6 en 7 mei 2018Viering in de Nuenense kerken
De weekendvieringen in de H. Kruisparochie van Nuenen stonden geheel in het teken van de parochieband met Tucurú. De viering werd opgeluisterd met marimbamuziek uit Guatemala, met Spaanstalige muziek en teksten uit Mayagebeden. Er werd een bijzonder Mayaritueel uitgevoerd met kaarsen, maïs, bloemen en dennennaalden. De kerk werd versierd met prachtige Mayadoeken en huipiles (Mayakleding).
De opbrengst van de collectes was bestemd voor het landbouwproject van jongeren in Tucurú.
Achter in de kerken stond een kraam waar Guatemala-spullen werden verkocht. De collectes en de verkoop brachten het mooie bedrag van
€ 786,93 op .27 april 2018


Oranjemarkt


De Stichting Nuenen-Guatemala stond met een kraam op de Oranjemarkt in Nuenen. Na afloop van de gezellige en drukbezochte markt kon er € 173,05 worden overgemaakt op de bankrekening van de stichting.


vrijdag 23 maart 2018

Solidariteitsmaaltijd steunt jongeren in Guatemala


Ruim 150 mensen waren aanwezig bij de solidariteitsmaaltijd.
foto: Petra van Laarhoven
Ruim 150 mensen genoten van de Solidariteitsmaaltijd, die geheel in het teken stond van Guatemala. Er was mooi Guatemalteeks handwerk te koop en zanger/gitarist Gabriel Aguilera uit Chili bracht de avond in Latijns Amerikaanse sferen.  

Dit jaar stond een jongerenproject van de Stichting Nuenen-Guatemala centraal. Het is een landbouwproject en het komt ten goede aan 50 jongens en meisjes uit vijf gemeenschappen. Dit project biedt hen perspectief op een betere toekomst, zodat zij in hun dorpen kunnen blijven wonen en een  bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van hun gemeenschappen.

De vrijwilligers hadden een heerlijke Guatemalteekse maaltijd bereid. een bonenschotel met kip, gebakken banaan, tortilla’s met tomatensaus en een lekker toetje van zoete aardappelen. Klik HIER voor de recepten.

Door middel van een kort filmpje konden de aanwezigen kennismaken met het project

JONGE ONDERNEMERS; BOUWERS VAN HOOP

dat in oktober van start gaat.
Klik HIER  voor meer informatie over het project.

Voor meer info, www.gabrielaguilera.com
foto: Petra van Laarhoven
De avond werd opgeluisterd door zanger/gitarist Gabriel Aguilera die in de jaren 70 vanuit Chili naar Nederland kwam. Hij zong prachtige liederen: poëtische en melodieuze nummers, verdrietige uit de tijd van de Chileense dictatuur, maar ook vrolijke en optimistische nummers.Luister HIER  naar zijn muziekDe avond bracht het mooie bedrag van ruim €1 600,- op.
De Solidariteitsmaaltijd is een jaarlijks terugkerend evenement. Meer informatie en foto´s staan op www.solidariteitsmaaltijd.nl.
 
Collecte Samen Verder
foto: Petra van Laarhoven

In de week van 25 t/m 31 maart 2018 werd in Nuenen de jaarlijkse huis aan huiscollecte gehouden voor de actie
Samen Verder.
Dit is een regionaal samenwerkingsverband van de landelijke organisaties Vastenactie/Cordaid, Kerk in Actie, Simavi en het humanistische Hivos. Samen Verder steunt kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden.

Mede door de inzet van ruim 100 collectanten heeft de collecte een prachtig resultaat opgeleverd: ruim
€5 000,- kon worden overgemaakt op de rekening van onze stichting voor het landbouwproject voor jongeren in Tucurú.

Naar boven