Recepten van de solidariteitsmaaltijd

Soep: Chilaquiles Rojos
Chilaquiles Rojos


Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 grote ui
- 4 eetl. olie
- 4 teentjes knoflook
- 800g rijpe vleestomaten (of blikjes gehakte tomaten)
- 1 verse Spaanse peper (of 3 jalapenopepers (uit blik))
- Eventueel zout
- 3 ½ dl kippenbouillon (blokjes)
- 300-400g. kipfilet
- 12 maïstortilla’s (of gebruik kant en klare tortillachips)
- Bosje verse koriander (of peterselie)
- 4 eetl. crème fraiche
- 50g queso fresco (of fetakaas)

Bereiding
1.   Pel de ui, hak hem fijn en fruit in een pan met 1 eetl. olie. Pel de teentjes knoflook, pers  
      ze uit en voeg toe aan de ui.
2.   Overgiet de tomaten met kokend water, ontvel ze en verwijder het zaad. Hak het 
      vruchtvlees grof.
3.   Was de pepers, verwijder het zaad en hak ze fijn (was handen!!).
4.   Voeg de gehakte tomaten en pepers toe aan de uitjes, event. zout erbij en stoof zachtjes 
      10 minuten.
5.   Pureer alles met de staafmixer.
6.   Breng de kippenbouillon aan de kook en laat hierin de kipfilet afgedekt 30 minuten 
      zachtjes pocheren.
7.   Haal daarna de kip uit de pan en snijd hem in dunne reepjes of trek alles los tot draadjes. 8.   Giet intussen de bouillon bij de tomatensaus en verwarm deze.
9.   Snijd de tortilla’s in achten en bak de stukken in een koekenpan met de resterende olie 
      knapperig en bruin.
10. Was de koriander, dep de blaadjes droog en hak fijn. Schep ze *met de stukjes tortilla en
      de reepjes kip door de tomatensaus.
11. Voeg de crème fraîche en de verkruimelde kaas toe en laat de soep afgedekt nog 6-8
      minuten trekken tot de kaas begint te smelten.

N.B.: U kunt de stukjes tortilla (of de tortillachips ) ook op het laatst, bij het opdienen, in de soep steken.




Chile con verduras (4 personen) (bonenschotel)
chile con verduras


Ingrediënten
- 1 pond bruine of zwarte bonen (pak of blik)
- verse of 1 blikje tomaten à 400 gram
- 1 groene paprika in stukjes
- 400g wortels in plakken of stukjes beetgaar gekookt
- 4 uien
- 1 Spaanse peper met (pittig) of zonder zaadjes (of sambal oelek)
- 2 tenen knoflook
- Zout (of klein stukje groentebouillontablet), afgestreken theelepel gemberpoeder of geraspt
  stukje verse gember, mespunt chilipoeder en/of cayennepeper, 1 theelepel komijnzaad

Bereiding
1. Indien nodig de bonen weken en gaar koken. Bonen (ook blik) afgieten.
2. Wortels beetgaar koken.

3. Komijnzaadjes kort in olie bakken.
4. De uien mee fruiten, samen met de fijngesneden Spaanse peper, de uitgeknepen knoflook en de groene paprikastukjes.
5. Daarna met gember, chilipoeder, zout en peper op smaak brengen.
6. Blik tomaten + de bonen + de wortelstukjes in de pan doen.
7. Alles goed verwarmen (niet meer koken).




Maiscake
maiscake


Dit recept is een simpele manier om een maiscake te maken. In Guatemala is maiscake een bekende lekkernij, en één van mijn favorieten. Meestal gebruiken ze daar geen mais uit blik, dus je kunt natuurlijk ook maiskolven kopen voor deze cake. Verder kan je zelf varieren met de kruiden. Dit recept is met kardemom.

Ingrediënten
- 2 blikjes mais a 300 gram (uitgelekt)
- 2 kopjes maismeel (of ander meel)
- 2 eieren
- 1 blikje gecondenseerde melk
- Snufje zout
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 theelepels gemalen kardemom (of andere smaakstof naar keuze: kaneel, vanille, gember, 
  koekkruiden…)

Bereiding
1. Doe alle ingrediënten in een kom, en pureer het met een staafmixer.
2. Giet in een ingevette vorm naar keuze.
3. Bak op 180 graden ongeveer 45 minuten.

Je kunt zien of de cake gaar is door een satéprikker in de cake te steken. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.

Lekker met een chocolade sausje
Hak hiervoor 200 gram pure chocolade en giet daar 200 ml gekookte room over. Roer tot de chocolade gesmolten is. Hier kan je nog kardemom of andere kruiden aan toevoegen voor extra smaak.