Hieronder staan links waar u interessante informatie over Guatemala kunt vindenSanta Lucía Cotzumalguapa

Tijdens de burgeroorlog zijn duizenden mensen opgepakt en verdwenen. De levens en de toekomst van jonge gezinnen werden kapotgemaakt. In Santa Lucía Cotzumalguapa hebben familieleden van verdwenen personen zich georganiseerd. 30 jaar na de gebeurtenissen die toen plaatsvonden verbreken de nabestaanden van de slachtoffers het zwijgen en vertellen ze het verhaal van de verschrikkingen die zij doormaakten.
Een paar jaar geleden werd het archief van de Nationale Politie ontdekt. Nabestaanden zoeken naar aanwijzingen over de manier waarop hun familieleden en vrienden werden ontvoerd en vermoord. Via DNA-onderzoek hopen zij de stoffelijke resten van hun geliefden te vinden in massagraven die de laatste tijd in Guatemala worden blootgelegd. In hun zoektocht wordt de groep bijgestaan door juristen en psychologen. Zij helpen bij de verwerking van de traumatische ervaringen.Guatemala terug in beeld, leven met een verdwenen generatie
Fototentoonstelling van Piet den Blanken
Fotograaf Piet den Blanken verbleef meer dan een maand in Santa Lucía. Hij portretteerde de nabestaanden en vergezelde hen bij bezoeken aan het archief van de politie en aan de geopende massagraven. Ook fotografeerde hij de arbeiders van de suikerrietplantages voor wie de arbeidsomstandigheden nog steeds mensonterend zijn. Op verschillende plaatsen in Nederland werd een fototentoonstelling over Santa Lucía ingericht. Via onderstaande link kunt u de folder van de fototentoonstelling bekijken.
Klik HIER.Onderstaande link verwijst naar een muurschildering die de nabestaanden van Santa Lucía hebben gemaakt. Ouderen en jongeren hebben hun geschiedenis, hun levens, op dit schilderij weergegeven.
Het wordt ook gebruikt op scholen om jongeren bewust te maken van de geschiedenis van Santa Lucía in de hoop dat het aanzet tot bezinning en verandering.
Klik HIER.

De Vlaamse organisatie ‘Solidair met Guatemala’ heeft een special uitgegeven: Santa Lucía Cotzumalguapa - Als het volk het woord neemt.
Via onderstaande link kunt u deze speciale uitgave bekijken.
Klik HIER.www.solidairguate.be
De Vlaamse groep “Solidair met Guatemala” bestaat al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw, toen onder de naam ‘Gerechtigheid en Vrede’. De groep vindt zijn reden van bestaan in de solidariteit met het lot en de strijd van het volk van Guatemala. Zij willen solidair zijn met de achtergestelde bevolking, met hen die onrechtvaardig behandeld worden en gediscrimineerd. De groep ondersteunt de inheemse bevolking, de landloze boeren, de verdedigers van de mensenrechten, de vrouwenorganisaties. Zij geven steun aan organisaties die proberen de structuren van de maatschappij te veranderen.
De groep geeft elke twee maanden een Info-bulletin uit. Daarnaast verschijnen er regelmatig speciale uitgaven.
HIER vindt u een special over vrouwen die een bijzonder rol spelen of hebben gespeeld in de geschiedenis van Guatemala.
Deze special gaat over kunst en cultuur in Guatemala.


www.cafe-del-mar.nl
De organisatie Café del Mar werd in 2011 opgericht door Ingrid de Visser en haar partner Carlo Schneider. Hun missie is, om een topkwaliteit koffie te leveren, voor een faire prijs, en daarbij de koffieboeren voor een fair aandeel in de eindopbrengst te laten delen. Hiertoe is een intensieve samenwerking gestart met de ontwikkelingsorganisatie Solidaridad. De Nederlandse koffiebrander Café del Mar steunt het koffieproject in Tucurú.
In eerste instantie werd alleen geleverd aan kantoren en bedrijven. Sinds 2014 wordt ook aan de betere horeca geleverd. Café del Mar richt zich vooralsnog niet op verkoop aan particulieren.
www.catapa.be
CATAPA is een Belgische vrijwilligersorganisatie die sinds 2005 werkt rond (anders)globalisering en duurzame ontwikkeling, in het bijzonder in Latijns-Amerika. Zij focust zich hierbij op de problematiek rond mijnbouw. Als concrete bijdrage aan een duurzame oplossing voor de milieu- en klimaatcrisis stimuleert CATAPA een meer rechtvaardige mijnbouw en een duurzamer gebruik van metalen. Dit doet men concreet door bewustmaking, netwerking, onderzoek, lobbywerk, uitwisseling en het ondersteunen van boerengemeenschappen die bedreigd worden door mijnbouwmultinationals in de partnerlanden Peru, Guatemala en Bolivia.
CATAPA staat voor Comité Académico Técnico de Asesoramiento a Problemas Ambientales ofwel Technisch Academisch Comité voor Bijstand bij Milieuproblemen.