KORTE FILM RECHTSZAAK SANTA LUCIAEngelstalige ondertiteling
Op 1 oktober dienden drie vertegenwoordigers van de organisatie van nabestaanden AMDE een aanklacht in tegen de Guatemalteekse staat die toekeek en daardoor medeplichtig was toen meer dan honderd personen uit Santa Lucía begin jaren tachtig werden opgepakt en voorgoed verdwenen.


Zij voerden het woord tijdens een internationale rechtszaak in Boulder, Colorado, V.S. Zij waren daar op uitnodiging van de Inter-Amerikaanse Organisatie voor de Mensenrechten, IACHR.
De belangrijkste eis van de nabestaanden is dat zij alsnog informatie krijgen over wat er destijds is gebeurd, en dat zij toegang krijgen tot de legerplaats van Santa Lucía waar veel slachtoffers werden gefolterd en vermoord.
Spaanstalige versie
De sessie van de mensenrechtencommissie nam meer dan een uur in beslag en was rechtstreeks te volgen. Een uitgebreid verslag (in het Spaans) kunt u HIER  vinden.
Impunity Watch Guatemala maakte twee korte filmimpressies van de zitting, een in het Spaans en een met Engelse ondertiteling.


FOTO'S ‘GUATEMALA TERUG IN BEELD’foto: Joyce van Belkom
Om de stilte rond het drama van Santa Lucía te doorbreken trok fotograaf Piet den Blanken naar Guatemala. Hij maakte er indringende portretten van de familieleden van de slachtoffers. Heftig zijn de beelden van brandende suikerrietvelden, de door ratten aangevreten persoonsbewijzen van wie werden ontvoerd en de opnamen van politiearchieven en massagraven waar familieleden wanhopig zoeken naar sporen van hun vermiste geliefden.

Dank zij het werk van Piet den Blanken kwam de verdwenen generatie van Santa Lucía ‘opnieuw in beeld’. Zijn foto’s werden ook opgenomen in de drie gedenkboeken die de nabestaanden van Santa Lucía schreven met de verhalen over hun ontvoerde familieleden.
Deze foto’s en de gedenkboeken de basis gelegd voor de aanklacht die de families van Santa Lucía hebben ingediend tegen de Guatemalteekse staat bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten in Washington.VERMIST, MAAR NIET VERGETEN


Onder die titel verscheen op 3 november 2018 een uitgebreid artikel over Santa Lucía in BN-de Stem en in het Eindhovens Dagblad.

Het beschrijft de geschiedenis en het proces van Santa Lucía aan de hand van gesprekken met pastoraal werker Mario Coolen en fotograaf Piet den Blanken. Klik HIER om het artikel te lezen.Fotograaf en theoloog helpen juristen in strijd tegen onrecht in Guatemala.

Op 26 oktober 2018 publiceerde de website Brabant Cultureel een interview met Piet den Blanken en Mario Coolen. Brabant Cultureel is een digitaal podium voor kunst en cultuur. Klik HIER om het artikel te lezen.