Hoofdgerecht
Chile relleno (gevulde paprika), Tortillas con salsa
(maïs/bloempannenkoek met tomatensaus) en Bonenschotel
Dessert
Arroz dulce (zoete rijst)
Recept voor chiles rellenos
(gevulde paprika’s)
-400 gram kipfilet
-1 rode paprika
-2 ons wortels
-2 ons sperziebonen
-2 eieren
-1/2 bouillonblokje
-1 ui
-2 tenen knoflook
-200 ml olie
-2 blaadjes laurier
-1 takje tijm
-Zout, peper
Bereidingswijze
Kook de kipfilet, de wortels en de sperziebonen samen in een kookpan
met genoeg water en laat ze ongeveer 45 min. koken of tot ze gaar
zijn. Snijd de twee tenen knoflook en de ui. Maak de paprika schoon en
snijdt deze in vier stukken. Haal de groenten en de kip van het vuur
en laat ze uitlekken in een vergiet en afkoelen. Snijd ze vervolgens
zo fijn mogelijk en meng ze door elkaar. Verwarm 4 eetlepels olie en
bak hierin de knoflook en de ui in circa 2 min bruin. Voeg de gesneden
groenten en kip erbij en bak ze circa 10 min. Voeg de laurier en de
tijm toe en bak nog 2 minuten. Haal
van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Klop de eiwitten in een kom
tot er schuim is. Voeg er wat zout en peper bij en één van de
eidooiers en klop nog een minuut door. Vul de vier stukken paprika met
het mengsel van groenten en kip en maak een ovaal van elk gevuld stuk
paprika. Verhit de rest van de olie. Dompel de gevulde paprika’s stuk
voor stuk in het eischuim en bak ze in de verhitte olie aan beide
kanten bruin. Serveer ze met een tomatensaus erop of met een lekkere
salade.
Recept voor tortillas
(maïs-/bloemtortilla’s)
-200 gram maïsmeel
-200 gram bloem
-1 tl zout
-80 ml olie
-300 ml warm water
Bereidingswijze voor 12 tortilla’s:
Doe het maïsmeel, de bloem en een tl. zout in een grote kom en voeg
het (warme) water toe. Kneed het deeg totdat het glad en elastisch is.
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en rol er balletjes van. Maak
ze plat en maak er cirkels van 20 cm doorsnede van; snijd de randjes
bij totdat ze mooi rond zijn. Dek ze af, want ze drogen snel uit.
Verhit een braadpan boven matig vuur en leg een tortilla op de droge
bodem. Bak beide kanten ca. 1 minuut. Draai de tortilla om en bak de
eerste kant nog eens 30 seconden of totdat de tortilla begint te
rijzen, zorg dat hij nog wel soepel is. Haal hem dan uit de pan.
U kunt de tortilla's direct serveren of bewaren: stapel ze dan op
elkaar en laat ze afkoelen. Zijn ze afgekoeld, wikkel ze in folie en
doe ze in de koelkast of vriezer.
Bereidingswijze voor 4 personen
Maal de pepers fijn in een vijzel en meng ze met de fijngeprakte,
ontvelde tomaten. U ontvelt tomaten gemakkelijker door ze een paar
tellen in kokend water te houden.
Zout, peper, suiker en azijn worden aan de pepers en tomaten
toegevoegd.
Fruit de ui en bak de uitgeknepen knoflook even mee. Als dit gebeurd
is mag het tomaten-peper-mengsel erbij. Het geheel circa 15 minuten
laten sudderen.
In Guatemala smeren ze dit sausje zo’n beetje overal op. Bij
tortilla’s is het een noodzaak. Een overschot van het sausje kunt u in
een jampotje in de koelkast bewaren.
Bonenschotel
1 pond bruine of zwarte bonen (pak of blik)
1 blikje tomaten à 400 gram
1 blikje ananas à 250 gram
(500 gram gehakt)
4 uien
1 Spaanse peper (of sambal oelek)
2 tenen knoflook
Zout, gemberpoeder, chilipoeder en cayennepeper
Indien nodig de bonen weken en gaar koken.
De uien fruiten, samen met de fijngesneden Spaanse peper en de
uitgeknepen knoflook. Met gember chilipoeder, zout en peper op smaak
brengen.
Blik tomaten + de bonen in de pan doen.
Op het laatste moment de stukjes ananas erbij doen.
Alles goed verwarmen.
Recept voor arroz con leche
(rijsttoetje)
-200 gr. rijst
-225 gr. suiker
-1 lt. melk
-1 kaneelstokje
-1 citroenschil
-zout
Bereidingswijze voor 4 personen
Kook de melk met een beetje zout en de suiker in een pan. Als het
kookt doe je het kaneelstokje, de citroenschil en dan de rijst bij de
melk.
Laat het op zacht vuur koken totdat de rijst barst.
Laten afkoelen en dan serveren in kleine schaaltjes.
Strooi er kaneelpoeder overheen.