Wie zijn wij?


Nuenen en Guatemala


Nuenen kent een lange geschiedenis met Guatemala. In de jaren 70 van de vorige eeuw werkten verschillende Nuenenaren als (pastorale) ontwikkelingswerkers in Guatemala. Een groep dorpsgenoten besloot hen te steunen. Al snel groeide deze groep uit tot een nationale organisatie. In 1978 werd het Guatemala Komitee Nederland opgericht, dat ook een belangrijke rol speelde in het internationale solidariteitswerk met de bevolking van Guatemala. Het secretariaat was in Nuenen gevestigd.

De Stichting Nuenen - Guatemala kan rekenen op de ervaring en deskundigheid van mensen die ook toen al betrokken waren bij de Maya-gemeenschappen in Guatemala.


Gevolgen van de burgeroorlog


Muurschildering in Chichicastenango
In de periode 1960-1996 heeft in Guatemala een gewelddadige burgeroorlog gewoed, waarvan de gevolgen tot op de dag van vandaag voelbaar zijn. Meer dan 400 Maya-dorpen werden van de aardbodem weggevaagd. 40.000 mensen verdwenen spoorloos en tussen de 150.000 en 200.000 burgers werden gedood. Het geweld trof vooral de Maya-bevolking.
In 1996 werden de Vredesakkoorden getekend tussen het gewapend verzet en de regering.  Toch vindt er geen werkelijke democratisering van de maatschappij plaats. Sociale en economische problemen blijven bestaan en criminaliteit (veelal drugs-gerelateerd) en huiselijk geweld zijn toegenomen.


Reis naar Guatemala in 2012


In 2012 bracht een Nuenense delegatie een bezoek aan Guatemala. Het idee voor dit bezoek ontstond uit de band die de parochies van Nuenen al enige tijd hadden met een parochie in Tucurú, in het hoogland van Guatemala. Het werd tijd om elkaar beter te leren kennen. Ook moesten er gezamenlijke afspraken worden gemaakt voor een actief uitwisselingsprogramma waarbij wederzijdse ervaringen zouden worden gedeeld en  uitgewisseld.

De delegatie maakte kennis met een prachtig land, met indrukwekkende vulkanen, mooie meren, uitgestrekte wouden en de imponerende tempelcomplexen uit de precolumbiaanse cultuur.
Maar ook met een Maya-bevolking die al eeuwenlang wordt gediscrimineerd en gemarginaliseerd, die in armoede leeft en na de lange burgeroorlog getraumatiseerd achterbleef. Toch leggen mensen zich niet neer bij hun schijnbaar uitzichtloze situatie. De delegatie bezocht projecten in Tucurú en omgeving en was onder de indruk van de weerbaarheid en de overlevingskracht van de Maya’s: mannen en vrouwen, jongeren en ouderen.
Ook in andere delen van het land maakte de delegatie kennis met mensen die, tegen alle verdrukking in, vechten voor een beter en rechtvaardiger Guatemala.

Wij willen hen graag steunen en daarom hebben wij in 2013 de Stichting Nuenen - Guatemala in het leven geroepen.


         Het bestuur wordt gevormd door:Voorzitter: Johan Ebberink j.ebberink@onsnet.nu 040 283 7613
Secretaris Gemma van den Hooff gemmavandenhooff@onsnet.nu 040 283 3305
Penningmeester Ans de Rooij ansderooij@onsnet.nu 040 283 2466
Actief binnen de Stichting Nuenen-Guatemala:


Leo Beckers Leo.beckers@onsnet.nu

Truus Houtepen truus.houtepen@onsnet.nu

Roland van Pareren r.vanpareren@onsnet.nu

Co de Rooij jjderooij@onsnet.nu